Ēdienu piegāde Rīgā caur app Wolt un wolt.com!

Bezglutēna Piparkūku Recepte ⛄️

img_1279

Gada visskaistākais brīdis ir gatavošanās Ziemassvētkiem, kas mums asociējas ar eglītes rotāšanu, dāvanu saiņošanu un dalīšanos ar siltumu un labestību. Un kas var būt vēl labāks, par māju, kurā virmo mandarīnu, kanēļa, sveču un piparkūku smaržu sajaukums?

Šie svētki noteikti nav iedomājami bez tikko silti ceptu piparkūku smaržas. Tādēļ nolēmām padalīties ar mūsu vēstneses Beātes piparkūku recepti. Viņa ir parūpējusies par to, lai katrās mājās ienāktu šī burvība.

Noteikti izmēģini šo recepti, lai pagatavotu veselīgas, supergardas, kraukšķīgas piparkūkas, kas priecēs arī tos, kuri nelieto uzturā laktozi, glutēnu vai cukuru.

 

SASTĀVDAĻAS :

  • 40g kokosriekstu cukurs
  • 30g riekstu sviests ar karoba pulveri ( der jebkurš cits riekstu sviests )
  • 50 g melase
  • 1 ēd.k. citrona sula
  • 1/2 tējk. cepamais pulveris
  • 4 ēd.k kokosriekstu eļļa ( šķidrā formā)
  • 2 lielas ēdamkarotes smalki maltas linsēklas un 5 ēd. k ūdens jeb 2 linsēklu olas ( ja nezini, kas tās ir, lasi zemāk)
  • 120g rīsu milti
  • 2 ēd.k. karoba pulveris
  • garšvielas : 4 lielas tējk. malts ingvers, 2 tējk. kanēlis, pipari, sāls
  • tapiokas ciete ( nav obligāti)

– Riekstu sviests ar karoba pulveri, kokosriekstu eļļa un karoba pulveris – šīs sastāvdaļas atradīsi mūsu The Beginnings veikala plauktos.

Vispirms lielā bļodā liec kokosriekstu cukuru, riekstu sviestu, melasi, kokosriekstu eļļu un citrona sulu. Rūpīgi samaisi. Tad pievieno rīsu miltus, garšvielas, cepamo pulveri, karoba pulveri un rūpīgi samaisi. Noslēgumā pievieno linsēklu olu un atkal… rūpīgi samaisi. Mīklai nevajadzētu lipt pie pirkstiem, tai vajadzētu būt nedaudz eļļainai, viegli veidojamai.

Kad mīkla gatava, izrullē to cik plānu vai biezu vēlies, izgriez formiņas un liec cepeškrāsnī uz 10 minūtēm 200 grādu temperatūrā vai tik ilgi līdz ir sasniegts vēlamais kraukšķīgums.

*Beātes personiskā izvēle ir vairāk apaļīgas un mīkstas kā plānas un cietas piparkūkas.  Galvenais, lai jūtams ingvera un piparu asumiņš un maliņas nedaudz kraukšķīgas.

Par izmantotajiem produktiem :

  • RĪSU MILTI// Receptē izmantoju tieši šo miltus, jo tie Latvijā ir salīdzinoši lēti un viegli pieejami. Visbiežāk bezglutēna piparkūku receptēs izmanto mandeļu, auzu miltus vai jau gatavus bezglutēna miltu maisījumus. Rīsu miltiem nav absolūti nekādas vainas, bet jāatceras, ka tie ir smagāki kā augstāk minētie, tāpēc jāizlīdzas ar klāt pievienotu linsēklu olu, kas palīdz tiem labāk salipt kopā. Miltos nav glutēna tāpēc uzpūšanās process cepšanas laikā nav sagaidāms.
  • LINSĒKLU OLA//  Ja šī bloga receptes lasi pirmo reizi, atklāšu, ka šis ir viens burvīgs palīgs jebkurā vegānu vai bezglutēna gardumu gatavošanā. Kad vienu 1 lielu ēdamkaroti ar smalki maltām linsēklām sajauc ar 2,5 ēdamkarotēm ūdens, iegūst olai līdzīgu konsistenci, kura absolūti lieliski spēj sabiezināt, savilkt kopā jebkuru mīklu.
  • RIEKSTU SVIESTS//  Šī ir pirmā reize, kad piparkūku receptē izmantoju riekstu sviestu. Vienmēr izlīdzējos ar kokosriekstu eļļu un nedaudz vairāk miltiem, bet jāsaka, ka riekstu sviesta klātbūtne piparkūkas padara tieši tik mīkstas un bagātīgas, lai būtu tieši manā gaumē. Nu tik ļoti, ka vairs bez tā neiztikšu.
  • KOKOSRIEKSTU CUKURS// Vienīgais saldinātājs, kuru ikdienā izmantoju ir dateles. Tas var būt dateļu sīrups vai apaļas, veselas juicy dates. Pēdējo reizi cukuru nopirku, kad gatavoju kambuču… tas arī viss. Bez cukura iztieku lieliski, bet šoreiz vēlējos paskatīties kā receptē darbojas kokosriekstu cukurs, kurš pēc izskatās līdzīgs brūnajam cukuram, bet konsistence tam vēl daudz smalkāka. Cukurs paliek cukurs, bet šim vismaz ir sava (pavisam neliela) uzturvērtība. Piparkūkas tas papildināja ar nelielu saldumu un nelielu kraukšķīgu maliņu.
  • TAPIOKAS CIETE// Produkts, kuru izmantoju ļoti reti, bet biju redzējusi, ka to var forši izmantot tieši piparkūku gatavošanā, miltu vietā pie mīklas rullēšanas. Tā noņem nelielu daļu mitruma un ļauj mīklai nepielipt pie virsmas. Var mierīgi iztikt bez, bet forši, ja ir pa rokai.
  •  CUKURNIEDRU MELASE// Mazais brīnumdaris un neatņemama mājās gatavotu piparkūku sastāvdaļa. Melase ir tas, kas paliek pāri, kad no cukurniedru sulas ir iegūts cukurs: biezs, tumšs sīrups ar ļoti bagātīgu un daudzveidīgu garšu. Tajā ir daudz kalcija, dzelzs un kālijs, un piparkūkām tas piešķir tumšo krāsu un garšu dziļumu.
  •  KAROBA PULVERIS// Neparastāka piparkūku sastāvdaļa, kura kopumā nedaudz papildina tās ar dūmakainu, riekstainu garšu. Vienmēr saku, ka karoba pulveris ir kakao pulvera brālēns, jo izskatās un garšo līdzīgi, bet karoba nesatur kofeīnu un tam ir zemāks tauku saturs kā kakao.

Ķeries klāt šai receptei jau tagad un sasildi kā māju, ar piparkūku smaržu, tā savu un mīļo sirdis ar kādu gardu dāvaniņu.

Dodies uz Beātes blogu un atrodi vēl citas veselīgas receptes un daudz citus interesantus rakstus.

Un vairāk interesantas idejas par veselīgu dzīvesveidu un uzturu atradīsi Beātes instagram kontā.

 

Par siltiem un gardiem svētkiem!

 

Izskaties un jūties labi!

Saistītie jaunumi

Padalies ar ziņu!

Nosūti ziņu draugiem!