AKCIJA! Atlaides līdz 30% dabiskajiem The Beginnings produktiem!

Gardā, enerģijas pilnā un imperatoru iecienītā matcha tēja

88253719_236602350840326_5108892477952098304_n

Matcha tēja burtiski iekaro pasauli. Tā bija populārākais dzēriens New York Fashion Week apmeklētāju un veidotāju vidū. Tās atpazīstamība turpina augt, un nu tā ir pieejama ne tikai kā tēja. Matcha baudāma kā sastāvdaļa dažādos desertos, saldējumos, konditorejas izstrādājumos, smūtijos, un, protams, arī kā matcha latte un frappuchino. Lielpilsētās atveras jaunas un jaunas matcha tējnīcas, kas specializējas šī dzēriena pasniegšanā, piedāvājot to visdažādākajās formās.

Matcha ir labs palīgs mundruma un produktivitātes celšanai, līdzīgi kā kafija, taču tai piemīt pozitīva ietekme uz organisma veselību. Matcha tēja iemieso daudz vairāk par dzērienu. Tā ir kultūra, rituāls un tradīcija ar senu vēsturi. Vēlies uzzināt vairāk par matcha tējas augu, tās vēsturi un labvēlīgo ietekmi uz organismu? Turpini lasīt un izzini matchas unikālo pasauli.

Izbaudi gardo matcha tēju un sakoncentrējies ikdienas steigai ar gardu un pilnīgi bez grēka matcha kūciņu. (foto @eco_makeup_linda)

Vienmēr-zaļais tējas augs un tā lietošana

Tējas augs Camellia Sinensis ir mūžzaļš krūms, kura lapas izmanto tējas pagatavošanai. Zaļā, melnā, dzeltenā, baltā, oolong, pu-erh, kā arī matchas tēja tiek iegūta no šī auga. Atšķirība starp šīm tējām rodas ievācot, pārstrādājot un reizēm arī audzējot.

Zaļā tēja tiek uzskatīta par veselīgāko tējas veidu, jo tā nav apstrādāta, tāpēc saglabājas visvairāk uzturvielu. Matchas tēja ir spēcīgākā un vērtīgākā zaļās tējas versija, jo to dzerot tiek iedzerta visa tējas lapa, tādejādi organisms uzņem visas minerālvielas. Dzerot ierasto zaļo tēju, tiek uzņemtas tikai tās minerālvielas, ko uzsūcis ūdenss.

Tulkojot no japāņu valodas, matcha nozīmē tējas pulveris, kas pilnībā arī izskaidro, kas tad īsti ir matcha – zaļās tējas lapas saberztas pulverī.

Matcha tējas ceļš no budistu mūkiem plašajā pasaulē

Matcha tējas dzeršanas vēsture sniedzas vairāk nekā 5000 gadu atpakaļ, kad tā tika praktizēta Ķīnā. Tējas dzeršanas kultūru, lielākoties, izplatīja budistu mūki, kas atklāja, ka tējai piemīt īpašības, kas ļauj ilgas stundas saglabāt modrību un koncentrēties meditāciju laikā.

No Ķīnas uz Japānu tēja (Camellia Sinensis) atceļoja ar Zen budistu mūku Eiseju 12. gadsimtā. Mūks ceļoja pa Japānu un stādija tēju dažādās vietās, to strauji izplatot. Mūks Esei uzskatīja, ka matcha tēja ir lielisks prāta un medicīnas līdzeklis un tai piemīt spēja piepildīt, piesātināt un pagarināt dzīvi.

Būtiskas pārmaiņas matcha tējas dzeršanā notiek 16. gadsimtā, kad cits Zen budistu mūks izveido tējas dzeršanas cermoniju. Tēja, ko izmanto Japānas tējas cermonijā ir matcha tēja. Tās ietekme uz fizisko enerģiju un prātu, kā arī tējas cermonijas burvība iemantoja Zen mūku patiku, izpletās ārpus to loka un kļuva populāra visur Japānā, tostarp imperātora pilī.

Karaliskos, veselīgos un organismam tik ļoti vērtīgos matcha dzērienus meklē arī The Beginnings restorānā.

Četri svarīgākie tējas ceremonijas elementi

Tējas ceremonija Chado vai Sado sastāv no 4 elementiem:

  • Wa (harmonija) – harmonija vidē, kurā tiek dzerta tēja
  • Kei (cieņa) – cieņa pret viesiem un jebkuru, kas piedalās ceremonijā
  • Sei (skaidrība) – tā ir skaidrība prātā un dvēselē – bez ikdienas stresa un domām, atvērta sirds un sirsnība
  • Jaku (klusums) – klusums tiek sasniegts tad, kad ir harmonija, cieņa un skaidrība

Katrs elements un katrs mirklis tējas ceremonija ir iepriekš skaidri noteikts. Tā ir detalizēta māksla, un tiek uzskatīts, ka pilnībā izzināt to nav iespējams.

Papildus enerģija visai dienai vienā matcha lattes krūzē! (foto @marika_mariaa)

Matcha tējas audzēšanas īpatnības

Galvenā atšķirība matcha tējas audzēšanā ir auga apsegšana jeb noēnošana 4 nedēļas pirms novākšanas. Šādā veidā tiek samazināts saules daudzums par 90%, palielinot hlorofila daudzumu tējas lapās. Pieaug arī L-teanīna un kofeīna koncentrācija. Noēnošanas un aminoskābes L-teanīna pieaugums nodrošina arī unikālo matchas tējas garšu. Matchas tēju novāc ar rokām maija sākumā.

The Beginnings izmanto un pārdod bioloģiski audzētu matcha tēju no piegādātāja, kura 80% tējas plantāciju atrodas Nishio, Aichi prefektūrā, kas ir idilliska vide tālu no urbānajiem centriem ar svaigu ūdeni un bagātu augsni. Bioloģiskās tējas aug Shimoyama reģionā, kas atrodas 600 m virs jūras līmeņa. Lielais augstums nodrošina vēsāku gaisu, sniedzot dabisku aizsardzību pret kaitēkļiem.

Unikālā matchas tējas pārstrāde

Pēc novākšanas lapas tiek uzmanīgi tvaicētas. Tas aptur fermentāciju un nodrošina uzturvielu saglabāšanos lapās. Pēc tam lapas tiek žāvētas un tiek iegūta raw tēja. Svars šajā procesā samazinās 5 reizes. Tālāk no tējas mehāniski tiek izlasīti ārā visi stumbri, zari, kāti, atstājot tikai pašas kvalitatīvākās tējas auga daļas.

Tālāk tējas lapiņas maisa tējas meistari, veidojot dažādas matchas tējas kvalitātes un kategorijas.

Pēdējais solis matchas tējas pārstrādē ir samalšana ar granīta akmeņiem. Šajā solī iegūst smalko matcha pulveri. Pulvera gaudiņu lielums ir 5-10 mikroni (viena miljonā daļa no metra). Tie ir tik smalki, ka tēja mutē vienkārši izkūst. Viena granīta dzirnaviņa samaļ tikai 30-40 g tējas stundā. Malšana ar granīta akmeņiem nodrošina krāsas, garšas un smaržas saglabāšanu.

Vienkāršāk pagatavojamais matcha dzēriens ir tēja. Lai to pagatavotu, krūzē iesijā 1-2 tējkarotes matcha tējas pulvera. Pulveri aplej ar 60 mililitriem vāroša ūdens un maisa ar zig zag kustībām ar otai līdzīgu kuļamo (var izmantot arī sarainu otu) līdz veidojas putas.

Veselīgā un gardā matcha latte, frappe vai smūtijs dos prieku un enerģiju! Palutini savu organismu ar kārtīgu enerģijas un antioksidantu devu. (foto @lovavavilova)

Matcha tējas uzturvērtība un labvēlīgā ietekme uz organismu

Matcha tējas pulveris ir populārs un vērtigs galvenokārt dēļ 3 vielām, kas ir tā sastāvā, – katehīns (antioksidants), L-teanīns (aminoskābe) un kofeīns. Šīs 3 vielas kopā veido mundru, paaugstinātas enerģijas stāvokli, kas unikāls ar savu koncentrētību un mierīgumu, kas īpaši pievilcīgs šķita Zen budistu mūkiem.

Katehīni

Katehīni ir īpaši spēcīgi antioksidanti. Katehīns – Epigallokatehīna gallāts (EGCG) – matcha tējā ir vairāk nekā 2 reizes koncentrētāks nekā zaļajā tējā. Matcha ir efektīvākais antioksidantu avots augu pasaulē. Tajā ir aptuveni 4 reizes vairāk antioksidantu nekā zaļajā tējā, 6 reizes vairāk nekā godži ogās, un 14 reizes vairāk nekā mellenēs.

Šīs vielas dēļ matcha tēja palīdz pret šūnu bojāšanos, stiprina imūnsistēmu un aizsargā no deģeneratīvu slimību veidošanās.

L-teanīns

L-teanīns ir galvenā aminoskābe, kas atrodama tējas augā Camellia Sinensis. Lapu ēnošana 4 nedēļas pirms to novākšanas ievērojami palielina L-teanīna koncentrāciju.

L-teanīns nodrošina matcha īpašo un specifisko garšu. Klīniskie pētījumi rāda, ka L-teanīns palīdz cīnīties ar stresu, samazina asinsspiedienu, uzlabo atmiņu un mācīšanās spējas. Tam piemīt arī vieglas antioksidanta īpašības, kā arī palīdz mazināt PMS simptomus.

Tējas kofeīns jeb teīns

Visas tējas, ko iegūst no tējas auga Cemellia Sinensis satur kofeīnu, ko mēdz dēvēt par tenīnu. Vienas tradicionālās matcha pagatavošanai lieto 2 chashaku (īpašs karotei līdzīgs instruments) matcha tējas, kas satur 70 mg kofeīna.

Matcha īpaša ar to, ka kofeīns, kad ir kopā ar katehīniem, izdalās pakāpeniski un nodrošina enerģiju 3-6 stundu ilgā laika periodā bez ievērojamiem insulīna un adrenalīna pieaugumiem un enerģijas iztrūkuma, kas tam sekotu, kad cukura līmenis asinīs atkal samazinātos.

Turklāt potenciālie kofeīna negatīvie efekti tiek balansēti ar aminoskābes L-teanīna relaksējošo un nomierinošo iedarbību.

Uzņem papildus enerģiju karaliskā un patiesi baudāmā veidā ar matcha tēju, latti vai gardo brauniju.

Atceries, ka dzerot matcha tēju organisms iegūst daudz vairāk minerālvielu un antioksidantu nekā jebkuru citu tēju, jo tiek uzņemta visa lapa. Matcha ir efektīvākais antioksidantu avots augu pasaulē. No matcha tējas uzņemtā enerģija izdalās pakāpeniski. Tā sniedz ne tikai fizisku, bet arī garīgu enerģiju, koncentrēšanās spējas un palielina produktivitāti. Matcha tēja palīdz pasargāties pret dažādām slimībām.

Pasaules līmeņa dejotāja Baiba Klints matcha tēju ir iekļāvusi savā rīta rutīnā. Nogaršo un pievieno to arī savai dienai, lai palīdzētu organismam pamosties, uzņemtu papildus enerģiju pēcpusdienā vai sakopotu spēkus un iegūtu mieru vakarpusē.

Nāc uz The Beginnings pēc sava bioloģiski audzētās matcha tējas iepakojuma un pagatavo savu matcha tēju, vai izbaudi tās labvēlīgo ietekmi uz organismu nogaršojot kādu no mūsu piedāvātajiem matcha produktiem:

  • Matcha cermoniālā Hikari
  • Matcha Latte
  • Matcha Frappuccino
  • Matcha Pina Colada
  • Matcha braunijs

Izbaudi matcha tējas burvību ar The Beginnings bioloģiski audzēto matcha tēju

Izskaties un jūties labi!

Saistītie jaunumi

Padalies ar ziņu!

Nosūti ziņu draugiem!